Ifjúsági Tábor 2012.07.02-06.

A Völgyvidék Családi Nyár Programsorozatban 5 napos napközis tábor is szerepelt a fiatalok közösséggé alakítása, ismeretei bovítése, közös szórakozása érdekében, mely az EMVA LEADER forrásból elnyert pályázat keretében valósult meg.

A helyszínnek a Községi Könyvtár helyiségei és parkja remekül megfelelt. A hoség ellenére a táborosok változatos programokon vettek részt. Szinte észrevétlenül tanulhattak a honismereti akadályversenyen a község bebarangolásával, és Kiss Attila történelmi regényírótól az osi magyarság etnográfiájáról. Besenyei Péter murepülo világbajnok a gyerekek nagy örömére ellátogatott a táborba, szerényen mesélt életérol, pályafutásáról, arról hogy, hogyan lett a repülés „szerelmese”. Kérdéseket lehetett neki feltenni, melyekre készségesen válaszolt. Ajándékba hozott a táborozóknak egy-egy fényképet, amit mindenkinek névre szólóan dedikált. Egy olyan embert ismerhettek meg személyében, akinek kitartása pozitív példaként állhat bárki elott.
A színes programok között nem maradtak el a kirándulások sem, így a csoport ellátogatott Székesfehérvárra, ahol végig sétáltak Bory Jeno szobrászmuvész impozáns várában, melyet 40 évig épített nejének hitvesi szeretete zálogául. A másik kiruccanás a természet csodái felfedezésére épült a Váli Völgy vidékére, Tabajdra a Mezítlábas Parkba, és Alcsútdobozra az Arborétumba. Ma már kevesen járnak lábbeli nélkül, és nagyon jó volt megtapasztalni pl. a tozeg, vagy a kvarchomok kellemesen simogató érzését a talpon.
Az útvonal keményebb bazalt, és dolomit kozeten is végigvezetett, ezen a részen kissé hangosabban haladtak végig a fiatalok. Mindenki nagyon élvezte a sétát az Arborétum idos fáinak hus lombjai alatt.
Egy teljes napot töltöttek el a gyerekek Szúnyogpusztán, Bognár Sándor tanyáján a hagyományorzo barantás csoporttal, akikkel lovagoltak, íjjászkodtak, többféle önvédelmi fogást tanultak bottal és anélkül. Pihenésként tarisznyákat és telefontartókat készítettek nemezbol.
A programok közül természetesen nem maradt ki a futball, és elsajátítottak egy a számukra új sportágat: a rögbit, melyet azóta is hetente kétszer játszanak a könyvtár parkjában. A természetes anyagokkal való megismerkedés, azok esztétikai kihasználásának felfedezése is cél volt a tábor folyamán. A csuhézást, mint népi mesterséget a tábor vezetoje, Szecsodi Zsuzsa könyvtáros tanította a fiataloknak. A kukoricacsuhéból babák, virágok, és pillangók keltek életre. A másik természetes anyag a juhok gyapjából mosással, kártolással, festéssel elkészített anyag: a nemez. Idoigényes munka, nagy precizitással szappanozták, gyúrták a fiatalok a labdákat, táskákat, hajcsatokat díszíto tulipánokat.
Természetesen a csapatot összehozó, vicces játékok sem maradtak el.

Összegzésként elmondható, hogy a tábor elérte kituzött célját, mivel a több helyrol érkezett diákok csoportja az utolsó napra nagyon jól összekovácsolódott. Öröm volt nézni, ahogy búcsú ajándékokat készítenek egymásnak nagy szeretettel, telefonszámokat és e-mail címeket cserélnek egymással. Sajnálták, hogy „csak” egy hétig voltunk együtt.

[nggallery id=8]

Vélemény, hozzászólás?

E-ÖNKORMÁNYZAT PORTÁL
Felcsúti Képtár

Kokas Ignác képeinek állandó kiállítása

8086 Felcsút, Fő u. 125.

A kiállítás előzetese bejelentkezés alapján látogatható, kérjük keressen bennünket az alábbi elérhetőségeken:

titkarsag@felcsut.hu

+36/70-450-8708

+36/70-450-8702

Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal
A településsel kapcsolatos egyéb közérdekű adatok, jegyzőkönyvek, előterjesztések, hirdetmények a Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal honlapján találhatók. Tovább >>>
Bicskei Központi Orvosi Ügyelet
Bicskei Központi Orvosi Ügyelet www.orszagosorvosiugyeletbicske.hu
Közadattár
Legutóbbi bejegyzések
Kategóriák